/Development/

/Mindfulness/

/Work-Life Balance/

/Happiness/

/Sense of accomplishment/


Breaking News

piątek, 6 lutego 2015

zdrowe rewolujcje

Wspominałam Wam już kiedyś o książce Zamień chemię na jedzenie i o naszym podejściu do tego tematu. Stawiamy na ewolucję w kierunku zdrowszego odżywiania, a nie rewolucję i drastyczną zmianę. W ramach polityki drobnych kroczków coraz częściej króluje na naszym stole rosół na bazie korzenia imbiru (poza włoszczyzną, mięskiem z kością, czosnkiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim dodaję do wywaru obrany korzeń imbiru, pycha i idealne do zapobiegania przeziębieniom).
Mój mąż, który jest muzykiem i prawie przez cały rok cierpi z powodu problemów związanych z chorymi zatokami, podpytał lekarza, jak to jest, że dolegliwości przechodzą mu kiedy jest na wakacjach w ciepłych krajach. Okazało się, że zajadając się mango, awokado czy choćby arbuzem leczy swoje zdarte gardło, nawilża je. To zainspirowało nas do systematycznego sięgania po awokado, zwłaszcza w sezonie jesień-zima. Można je jeść na 1000 sposobów, a jeden z najsmaczniejszych to koktajl:

Koktajl z awokado wg Paprotnych (zainspirowany miksem innych przepisów z internetu):
-1 szklanka mleka lub mały jogurt naturalny
-1/2 dojrzałego awokado
-banan
-1 łyżka miodu
-kilka kropli cytryny
-opcjonalnie: kilka migdałów (blanszowanych lub nie)
Wszystko dokładnie zmiksować. Na zdrowie!


 sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy i grejpfrutów - naturalna witaminka C
korzeń imbiru - w zimą i jesienią podstawowy składnik rosołu / awokado - idealne na zdarte gardło piosenkarzy oraz dla przyjemności, to nowy przysmak naszego synka!

Co jeszcze? Przyprawy!!! Używamy ich całą masę, unikamy gotowych miksów, wolimy sami „poczuć wenę” Przyznam się jednak bez bicia, wiem która przyprawa jest szczególnie zdrowa ale zupełnie nie pamiętam na co służy... A poza zdrowiem, jaka to cudowna aromaterapia przy okazji gotowania!

2 komentarze:

  1. Oj tak ja tez uwielbiam aromatyczne przyprawy zwlaszcza bazylie, oregano, tymianek i imbir oraz pieprz ziołowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widze, ze mamy te same ulubione przyprawy:-) polecam jeszcze pieprz cytrynowy do ryb.

      Usuń

Moja lista blogów

Łączna liczba wyświetleń

Designed By Blogger Templates