Wspominałam
Wam już kiedyś o książce Zamień chemię na jedzenie i o naszym
podejściu do tego tematu. Stawiamy na ewolucję w kierunku
zdrowszego odżywiania, a nie rewolucję i drastyczną zmianę. W
ramach polityki drobnych kroczków coraz częściej króluje na
naszym stole rosół na bazie korzenia imbiru (poza włoszczyzną,
mięskiem z kością, czosnkiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem
angielskim dodaję do wywaru obrany korzeń imbiru, pycha i idealne
do zapobiegania przeziębieniom).
Mój
mąż, który jest muzykiem i prawie przez cały rok cierpi z powodu
problemów związanych z chorymi zatokami, podpytał lekarza, jak to
jest, że dolegliwości przechodzą mu kiedy jest na wakacjach w
ciepłych krajach. Okazało się, że zajadając się mango, awokado
czy choćby arbuzem leczy swoje zdarte gardło, nawilża je. To
zainspirowało nas do systematycznego sięgania po awokado, zwłaszcza
w sezonie jesień-zima. Można je jeść na 1000 sposobów, a jeden z
najsmaczniejszych to koktajl:
Koktajl
z awokado wg Paprotnych (zainspirowany miksem innych przepisów z
internetu):
-1
szklanka mleka lub mały jogurt naturalny
-1/2
dojrzałego awokado
-banan
-1
łyżka miodu
-kilka
kropli cytryny
-opcjonalnie:
kilka migdałów (blanszowanych lub nie)
Wszystko
dokładnie zmiksować. Na zdrowie!
sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy i grejpfrutów - naturalna witaminka C
korzeń imbiru - w zimą i jesienią podstawowy składnik rosołu / awokado - idealne na zdarte gardło piosenkarzy oraz dla przyjemności, to nowy przysmak naszego synka!
Co
jeszcze? Przyprawy!!! Używamy ich całą masę, unikamy gotowych
miksów, wolimy sami „poczuć wenę” Przyznam się jednak bez
bicia, wiem która przyprawa jest szczególnie zdrowa ale zupełnie
nie pamiętam na co służy... A poza zdrowiem, jaka to cudowna
aromaterapia przy okazji gotowania!
Oj tak ja tez uwielbiam aromatyczne przyprawy zwlaszcza bazylie, oregano, tymianek i imbir oraz pieprz ziołowy :-)
OdpowiedzUsuńWidze, ze mamy te same ulubione przyprawy:-) polecam jeszcze pieprz cytrynowy do ryb.
Usuń