/Development/

/Mindfulness/

/Work-Life Balance/

/Happiness/

/Sense of accomplishment/


Breaking News

wtorek, 3 marca 2015

Idealne na przyjęcie - przepis

Początek wiosny, to w moim domu maraton imprez. Sprzątanie domu, rozwieszanie ozdób i zajmowanie się dzieciakami zostaje przydzielone mężowi, a ja zajmuje się przygotowaniem jedzenia i drinków (no i również dzieciaczkami bo te nie zważają na nasze podziały). 
Na gospodarzach przyjęcia ciąży duże wyzwanie:
- jak zadbać o atmosferę (muzyka, zapach, świece, dekoracje)
- co przygotować do zjedzenia / picia
- opcjonalnie: jaką niespodziankę, atrakcję wymyślić (gra, tańce, specjalny drink)
- jak dbać o ciekawe tematy do rozmowy
- jednocześnie jak nie zatracić siebie i mieć z wieczoru przyjemność
Do realizacji zwłaszcza tego ostatniego punktu, ja mam tylko jedna receptę - zdecydować się na potrawy i ozdoby, które można przygotować dzień wcześniej. Podzielę się z Wami przepisem, który dla mnie jest idealny na przyjęcie, ponieważ danie to świetnie smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, a do tego jest dość oryginalne.



Gulasz w ciemnym piwie z makaronem tagliatelle

750 g mięsa wołowego na gulasz i/lub surowej szynki
2 cebule
8 plastrów boczku
500 ml ciemnego piwa
czubata łyżka mąki
250 g różnych grzybów (pieczarki, kurki, prawdziwki)
olej
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
pół masła
2 ząbki czosnku
odrobina octu balsamicznego
tymianek, natka pietruszki, oregano (mile widziane świeże, posiekane)
cukier, sól, pieprz
parmezan

Mięsko umyć, pokroić w kostkę, dodać tymianek, natkę, oregano, wyciśnięte ząbki czosnku, oliwę z oliwek i w takiej marynacie potrzymać minimum godzinę.
Na jednej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażyć kilka minut mięsko, równocześnie na drugiej zarumienić plastry boczku, następnie przełożyć je do miseczki, a na patelni podsmażyć na masełku oczyszczone grzyby (ew. pokrojone na kawałki), tak, żeby wyparowała z nich woda, po przygotowaniu również odstawić je do miseczki.
  Do patelni z mięskiem dodać posiekaną cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i smażyć kilka minut. Następnie dodać ciemne piwo wymieszane z mąką (sypiąc mąkę przez sitko do piwa unikniemy grudek). Mięso z piwem i cebulą dusimy na małym ogniu 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
Połączyć składniki: dodać do mięsa w piwie grzyby, boczek, dwie łyżki masła. Doprawić cukrem (ja dałam płaską łyżeczkę), solą, pieprzem, tymiankiem, natką pietruszki i odrobiną octu balsamicznego. Parę minut gotować. Jeżeli chcemy danie zjeść od razu w międzyczasie należy przygotować makaron tagliatelle (w osolonej wodzie, koniecznie z odrobiną oleju). Gotowe danie oprószyć parmezanem do smaku.

Naprawdę nie przepadam za gotowaniem, a to jest moim zdaniem dość prosty przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Moja lista blogów

Łączna liczba wyświetleń

Designed By Blogger Templates