/Development/

/Mindfulness/

/Work-Life Balance/

/Happiness/

/Sense of accomplishment/


Breaking News

środa, 29 lipca 2015

Szybkie makarony

Kuchnia domowa ludzi urodzonych na przełomie lat 70 i 80, bardzo się różni od sposobu gotowania ich rodziców. Tak przynajmniej wynika z mojej obserwacji – jasne, że szlagiery typu kotlet schabowy, czy mielony, a zwłaszcza zupy, są obecne i w domach dzisiejszych dziadków i rodziców, jednak u 30-latków królują często makarony, jako jednogarnkowe (jedopatelniane;-), szybkie i smaczne dania. Tak zdecydowanie jest w moim domu, a że ostatnio do listy doszły dwa przepisy (od parki, która była z nami w Chorwacji), postanowiłam zebrać dla Was, te makarony które najczęściej robimy w domu Paprotnych:

1) Szybka wersja spaghetti carbonara  (powinno się żółtka wbić prosto na talerz, ale my podajemy już gotowy, rozbełtany sos).
2) Spaghetti Bolognese  (zwykle dodajemy czarne oliwki, nie używamy przecieru pomidorowego, a pomidory pelati z puszki).

3) Makaron z rukolą i łososiem z kryminału Bondy:
Spaghetti ugotowane al dente (do gotowania daje sól i olej)
Pokrojony w kawałki, wędzony łosoś
Rukola
Sok z cytryny
Pieprz
Podsmażona 1 cebulka
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć
Posypać serem feta
/ OPCJA 2: zamiast śmietany i fety może być gorgonzola /



4) Makaron koleżanki, nr 1 z krewetkami
Spaghetti ugotowane al dente (do gotowania daje sól i olej)
Krewetki (np. opakowanie mrożonych) usmażyć na maśle z cebulką lub czosnkiem
2 ostre papryczki podsmażyć
Czarne oliwki
Pomidorki koktajlowe
Pieprz i sól
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć

5) Makaron koleżanki, nr 2 z brokułami
Spaghetti ugotowane al dente (do gotowania daje sól i olej)
Podgotować wcześniej brokuły
Usmażyć kurczaka (pokroić w wąskie paseczki i 30 min marynować w oliwie z oliwek i rozmarynie przed smażeniem)
Usmażyć cebulkę
Puszka kukurydzy
Camembert
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć
/ OPCJA 2: zamiast Camembertu ser pleśniowy typu Mnich /

6) Makaron z grzybami, moja specjalność (podaję z gnocchi)
Spaghetti ugotowane al dente (do gotowania daje sól i olej)
Grzyby usmażyć na masełku
Cebulę posiekać i usmażyć
Główkę czosnku drobno posiekać i usmażyć
Posiekać (nie bardzo drobno) pęczek natki pietruszki
Sól i pieprz
Można dodać puszkę kukurydzy
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć
/ OPCJA 2: zamiast makaronu można kupić lub zrobić kopytka /

7) Makaron ze szpinakiem, specjalność mojego męża
Spaghetti ugotowane al dente (do gotowania daje sól i olej)
Posiekać i usmażyć cebulkę
3 duże ząbki czosnku drobno posiekać lub wycisnąć i usmażyć
Szpinak mrożony 1 op w liściach podsmażyć na maśle (dużo masła)
4 żółtka
Posypać parmezanem (a w przypadku braku innym, startym, żółtym serem)
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć

8) Makaron z cukinią
3 średnie cukinie - kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 5 minut, a następnie smażymy na oliwie z oliwek z pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej (ona jest tajemnym składnikiem, od którego wszystko zależy)
Spaghetti ugotowane al dente (do gotowania daje sól i olej)
3 duże ząbki czosnku drobno posiekać i usmażyć
Kiełbasa wędzona, czosnkowa, ostra, pokroić w plastry i usmażyć
Posypać pokrojoną w kostkę fetą i majerankiem

9) Makaron z tuńczykiem (tuńczyka kupuję tylko w kawałkach, polecam Rio Mare, niebo a ziemia wobec innych, do przepisu z linka opcjonalnie dodajemy śmietanę 18% i oliwki)

Oczywiście nie samym makaronem człowiek żyje – staramy się, żeby przynajmniej raz w tygodniu pojawiła się na obiad zamiast makaronu kasza, raz ryż, raz ziemniaki, jednak w biegu, przy milionie spraw do załatwienia, taki makaron może nie jest najzdrowszy ale smaczny, szybki i domowy :-)

 A czasami... 
Czasami jest fajnie zrobić sobie wagary od gotowania ;-)


"Pomidory i oregano czynią potrawę włoską, wino i estragon – francuską. Kwaśna śmietana zamienia ją w potrawę rosyjską, a cytryna i cynamon – w grecką. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie chińskie, a czosnek czyni je smacznym." Alice May Brock (wypatrzone na http://www.lipstick-at-home.eu/)

2 komentarze:

  1. Same pyszności- kilka przepisów na pewno wypróbuje, bo uwielbiamy z mężem makarony!

    OdpowiedzUsuń
  2. o ludzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! odplynęłam!!! a do tego czerwone wino....cudnie!!!!! i grono ludzi którzy mają apetyt na życie ;) Jeżeli masz fb to proszę odszukaj mnie będzie mi bardzo miło !
    https://www.facebook.com/magdalena.kruk.35

    OdpowiedzUsuń

Moja lista blogów

Łączna liczba wyświetleń

Designed By Blogger Templates