Kuchnia domowa ludzi urodzonych na
przełomie lat 70 i 80, bardzo się różni od sposobu gotowania ich rodziców.
Tak przynajmniej wynika z mojej obserwacji – jasne, że szlagiery
typu kotlet schabowy, czy mielony, a zwłaszcza zupy, są obecne i w
domach dzisiejszych dziadków i rodziców, jednak u 30-latków
królują często makarony, jako jednogarnkowe (jedopatelniane;-),
szybkie i smaczne dania. Tak zdecydowanie jest w moim domu, a że
ostatnio do listy doszły dwa przepisy (od parki, która była z nami
w Chorwacji), postanowiłam zebrać dla Was, te makarony które najczęściej
robimy w domu Paprotnych:
1) Szybka wersja spaghetti carbonara (powinno się żółtka
wbić prosto na talerz, ale my podajemy już gotowy, rozbełtany
sos).
2) Spaghetti Bolognese (zwykle
dodajemy czarne oliwki, nie używamy przecieru pomidorowego, a
pomidory pelati z puszki).
3) Makaron z rukolą i łososiem z
kryminału Bondy:
Spaghetti ugotowane al dente (do
gotowania daje sól i olej)
Pokrojony w kawałki, wędzony
łosoś
Rukola
Sok z cytryny
Pieprz
Podsmażona 1 cebulka
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć
Posypać serem feta
/ OPCJA 2: zamiast śmietany i
fety może być gorgonzola /
4) Makaron koleżanki, nr 1 z
krewetkami
Spaghetti ugotowane al dente (do
gotowania daje sól i olej)
Krewetki (np. opakowanie
mrożonych) usmażyć na maśle z cebulką lub czosnkiem
2 ostre papryczki podsmażyć
Czarne oliwki
Pomidorki koktajlowe
Pieprz i sól
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć
5) Makaron koleżanki, nr 2 z
brokułami
Spaghetti ugotowane al dente (do
gotowania daje sól i olej)
Podgotować wcześniej brokuły
Usmażyć kurczaka (pokroić w wąskie paseczki i 30 min marynować w oliwie z oliwek i rozmarynie przed smażeniem)
Usmażyć cebulkę
Puszka kukurydzy
Camembert
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć
/ OPCJA 2: zamiast Camembertu ser
pleśniowy typu Mnich /
6) Makaron z grzybami, moja specjalność (podaję z gnocchi)
Spaghetti ugotowane al dente (do
gotowania daje sól i olej)
Grzyby usmażyć na masełku
Cebulę posiekać i usmażyć
Główkę czosnku drobno posiekać
i usmażyć
Posiekać (nie bardzo drobno)
pęczek natki pietruszki
Sól i pieprz
Można dodać puszkę kukurydzy
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć
/ OPCJA 2: zamiast makaronu można
kupić lub zrobić kopytka /
7) Makaron ze szpinakiem, specjalność
mojego męża
Spaghetti ugotowane al dente (do
gotowania daje sól i olej)
Posiekać i usmażyć cebulkę
3 duże ząbki czosnku drobno
posiekać lub wycisnąć i usmażyć
Szpinak mrożony 1 op w liściach
podsmażyć na maśle (dużo masła)
4 żółtka
Posypać parmezanem (a w przypadku
braku innym, startym, żółtym serem)
Śmietana 18%, zmieszać z resztą produktów i chwilę razem podsmażyć
8) Makaron z cukinią
3 średnie cukinie - kroimy w
plastry, solimy i odstawiamy na 5 minut, a następnie smażymy na
oliwie z oliwek z pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej (ona jest tajemnym składnikiem, od którego wszystko zależy)
Spaghetti ugotowane al dente (do
gotowania daje sól i olej)
3 duże ząbki czosnku drobno
posiekać i usmażyć
Kiełbasa wędzona, czosnkowa,
ostra, pokroić w plastry i usmażyć
Posypać pokrojoną w kostkę fetą
i majerankiem
9) Makaron z tuńczykiem (tuńczyka kupuję tylko w kawałkach, polecam Rio Mare, niebo a ziemia wobec innych, do przepisu z linka opcjonalnie dodajemy śmietanę 18% i oliwki)
9) Makaron z tuńczykiem (tuńczyka kupuję tylko w kawałkach, polecam Rio Mare, niebo a ziemia wobec innych, do przepisu z linka opcjonalnie dodajemy śmietanę 18% i oliwki)
Oczywiście nie samym makaronem
człowiek żyje – staramy się, żeby przynajmniej
raz w tygodniu pojawiła się na obiad zamiast makaronu kasza, raz ryż, raz ziemniaki, jednak w biegu, przy
milionie spraw do załatwienia, taki makaron może nie jest
najzdrowszy ale smaczny, szybki i domowy :-)
A czasami...
Czasami jest fajnie zrobić sobie wagary od gotowania ;-)
"Pomidory i oregano czynią potrawę włoską, wino i estragon – francuską. Kwaśna śmietana zamienia ją w potrawę rosyjską, a cytryna i cynamon – w grecką. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie chińskie, a czosnek czyni je smacznym." Alice May Brock (wypatrzone na http://www.lipstick-at-home.eu/)
Same pyszności- kilka przepisów na pewno wypróbuje, bo uwielbiamy z mężem makarony!
OdpowiedzUsuńo ludzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! odplynęłam!!! a do tego czerwone wino....cudnie!!!!! i grono ludzi którzy mają apetyt na życie ;) Jeżeli masz fb to proszę odszukaj mnie będzie mi bardzo miło !
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/magdalena.kruk.35